Perinteisellä lamppuprojektorilla on edelleen monia käyttökohteita. Kun projektorit tulivat markkinoille lampun tyypillinen käyttöikä oli noin 500 tuntia.

Huomioitavaa on, että lamppuprojektorien, hybridien ja laserprojektoreiden valmistajan ilmoittamat tunnit ei tarkoita sitä kuinka kauan valonlähdettä voi käyttää vaan kuinka kauan valonlähde säilyttää alkuperäisen valotehonsa ennen kuin valoteho tippuu 50% alkuperäisestä valotehosta.

Nykyään lampputekniikalla olevaa projektoria voi käyttää täydellä teholla n.3000 – 6000 tuntia, lukuun ottamatta todella valo tehoisia projektoreita, joissa käyttötunnit jää n. 2000 tuntiin. ECO tilassa projektorien käyttöikä kasvaa 5000-8000 tuntiin.

Vertailun vuoksi normaalitilassa käytettävälle laserprojektorille luvataan käyttöiäksi 16 000 – 20 000 tuntia ja joka vuosi käyttöikä paranee entisestään, kun uusia malleja tulee.

Joissakin malleissa käyttöiäksi ilmoitetaan 30 000 tuntia – mikä on käytännössä 24/7 käyttöä 4 vuotta!

Valonlähteen vaikutus kuvaan

Laserprojektorit tarjoavat yleensä laajemman väriavaruuden ja tämän myötä yleensä paremman kuvan. Jos käyttö on pääasiassa Excelien, PowerPointien ja muiden asiakirjojen näyttöä lampputekniikka saattaa olla edelleen käyttökelpoinen.

Lamppuprojektorien kustannukset

Vuosi vuodelta lamppujen hinnat ovat tulleet reippaasti alas.1000 – 3000 euron lamppuprojektoreissa lamppujen hinnat pyörivät noin 79 -200€ suuruusluokassa. Kalliimmissa ja valo tehoisimmissa lamppuprojektoreissa hinta saattaa olla vielä 300- 600€.

Lamppujen hinnoissa on toki huomioitava, että kustannus ei muodostu pelkästään lampun hinnasta, vaan on hyvä miettiä myös lampun vaihto. Kuka vaihtaa lamput ja mitä tämä maksaa?

Suurin osa projektoreista asennetaan kattoon tai seinään projisointipinnan yläpuolelle. Tarvitaan tikkaat, mies/nainen ,työkaluja ja aikaa jota menee tähän X määrä. Lampun vaihdon jälkeen on huomattava, että lamput sisältävät elohopeaa joten sekajätteen sekaan näitä ei saa heittää.

Käyttökustannuksissa laserprojektorit ovat selkeästi edelle huoltovapauden ansiosta.

Ovatko laserprojektorit luotettavampia?

Nopeasti ajateltuna vastaus on KYLLÄ. Kaikissa projektoreissa on virtalähteet, piirilevyt, tuulettimet ja muut komponentit, jotka ovat yleensä samat sekä laser- että lamppuprojektoreissa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka laser tekniikalle voidaan ilmoittaa suuret käyttötunnit voi vika tilanteet olla samanlaisia niin lamppu kuin laserkoneissakin.

Laserprojektorien huonot puolet verrattuna lamppuprojektoreihin?

Hinta. Tämäkin ero pienenee vuosi vuodelta, kun tekniikkaa kehittyy ja uusia malleja tulee markkinoille.